-
Motherless Brooklyn Oorspronkelijke Titel Vier jongens uit een New Yorks weeshuis zijn ooit door Frank Minna benaderd om hem te helpen. Het werk bestond uit het verhuizen van (geheelde?) artikelen en later uit het assisteren bij Minna's detectivebureau. De ik-figuur is een van de vier, de aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdende Lionel Essrog. Jaren later zijn twee van de vier bijna getuige van de moord op hun baas. De vier Minna-mannen proberen de moordenaar op te sporen, een staaltje van ongeevenaarde incompetentie, maar het is vreemd dat Minna de identiteit van de moordenaar niet wenst te onthullen. Een niet alledaagse, maar wel spannende roman met een aantal originele personages. Niet in het minst de hoofdpersoon met zijn syndroom, in wie de schrijver zich uitbundig heeft ingeleefd, zodat je - triest maar waar - wel om de aandoening van een patient moet lachen. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van New York, de stad die bijna een extra personage wordt. Met weinig woorden worden types geschetst, types die een krachtig beeld nalaten. Winnaar van verschillende prijzen, waaronder de Golden Dagger Award.
-
Hij had zin om naar het politielint te lopen, net als de anderen, om iets te doen wat afweek van zijn gebruikelijke werkwijze. Steeds vaker kreeg hij een hekel aan zijn werk. Of nee, niet aan zijn werk. Het werk was prima, hij was er goed in en het verdiende bevredigend. Waar hij een steeds grotere hekel aan had was dat hij er nooit met iemand over kon praten
-
De Middellandse zee een culinaire reis De mediterrane wateren worden door drie continenten begrensd: Europa, Azië en Afrika, en sinds de oudheid was deze zee van vitaal belang voor de ontwikkeling van haar keuken. De kusten van Catalonië, Turkije, Tunesië en Marokko en hun beschavingen delen alle in de rijkdommen van het Middellandse-Zeebekken. De keuken is gebaseerd op lokale ingrediënten als bepaalde soorten vis, schaal en schelpdieren, maar ook op algemeen gangbare produkten als granen, vruchten en specerijen. De mediterrane tafel is beladen met gekruide olijven, gepureerde aubergine, kikkererweten en sesamzaad; een met komijn gekruide sinaasappelsalade; broden op griesmee en eierbasis en kop bereid met ingemaakte citroenen, geserveerd op een bed dampende couscous. Als nagerechten zijn er baklava komafa-gebak, ingemaakte vijgen en rozeblaadjes; en amandelkoekjes begeleiden kopjes Turkse koffie of met honing gezoete muntthee. Maak een keuze uit deze genoemde recepten of uit de ruim 200 andere recepten die zijn bijeengebracht in dit deel van de culinaire reisserie, een cruise door het Middellandse-Zeegebied. De beroemde restaurateur, chef-kok en schrijfster Joyce Goldstein heeft ruim 200 recepten verzameld die de veelzijdigheid en tradities van de mediterrane keuken weerspiegelen. Dit zijn gerechten die al eeuwen worden bereid in de keukens van Zuid-Spanje, de Provence, zuidelijk Italië, Griekenland en de Balkan, Turkije, Israël, Libanon, Egypte, Syrië, Tunesië, Algerije en Marokko. De recepten worden gevolgd door een uitgebreide woordenlijst waarin basistechnieken en belangrijke begrippen uit de mediterrane keuken worden beschreven. Elk recept is prachtig in beeld gebracht in kleurenfoto's die het werk zijn van de fotograaf Peter Johnson en stiliste Janice Baker. Tal van adembenemende landschapsfoto's en een verhelderende tekst over de culinaire geschiedenis van dit deel van de wereld voltooien dit gedenkwaardige portret van het mediterrane leven.
-
De mens in het heelal 1e druk is een boek van Titulaer uitgegeven bij Reed Business. ISBN 9789010017727 Dit is een boek over het heelal in zijn totaliteit. Niet een boek dus dat uitsluitend over de ruimtevaart, de zon, de aarde of de sterren gaat, maar een boek met alle spectaculaire gegevens die over het heelal bekend zijn.